Windows 2000

indows 2000 (afgekort Win2K of W2K) is een 32 bits-besturingssysteem gemaakt door Microsoft Corporation voor het Intel-platform. Het werd uitgebracht op 17 februari 2000.

Microsoft heeft verschillende versies uitgebracht:

  • Windows 2000 Professional, is een besturingssysteem voor een werkplek in een netwerk, de opvolger van Windows NT 4.0 Workstation
  • Windows 2000 Server, heeft onder meer Active Directory (ADS) aan boord
  • Windows 2000 Advanced Server, kan meerdere processoren aan
  • Windows 2000 Datacenter Server, kan worden geclusterd voor grotere schaalbaarheid

Tot 30 juni 2005 zijn er vier Service Packs uitgebracht waarmee zowel functionele als technische aanpassingen aan de systemen werden doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen bestonden uit de security patches, die vaak in de Service Packs werden samengevoegd.

Sinds 30 juni 2005 wordt Windows 2000 niet meer actief door Microsoft onderhouden. Microsoft brengt alleen nog sporadisch een security patch uit. In mei 2005 heeft Microsoft een verzamelpakket met alle nog relevante security patches uitgebracht, de Security Rollup.

Windows 2000 zou de beste versie van Microsoft Windows zijn volgens een opiniepeiling op de computersite Slashdot.[2]

Positie van Windows 2000

Windows 2000 is de opvolger van Windows NT 4.0 en draagt intern dan ook het versienummer 5.0. De voornaamste verandering in Windows 2000 Server is de invoering van Active Directory. Een groot voordeel tegenover NT 4.0, zowel in 2000 Professional als 2000 Server, is dat voor veel configuratiewijzigingen geen herstart meer nodig is.

Windows 2000 is vooral op het bedrijfsleven gericht. Dit is duidelijk te merken doordat er geen Home-versie is van het besturingssysteem (in plaats daarvan werd wel Windows Me uitgebracht, de opvolger vanWindows 98) en door het ontbreken van een brede waaier multimediafuncties. Wel weer een opvallende wijziging ten opzichte van Windows NT is dat een deel van de grafische modules in de kernel zijn ondergebracht, onder meer om hogere grafische prestaties te kunnen bereiken.

De opvolger van Windows 2000 Server is Windows Server 2003.

In april 2009 is het wereldwijde marktaandeel voor desktopcomputers van Windows 2000 nog rond de 1,2 procent.

Functies

De beveiliging van Windows 2000 is, zoals in Windows NT, uitgebreid in te stellen doordat er eigendomsrechten aan objecten kunnen worden gekoppeld: de eigenaar van elk bestand kan bepalen wie er aan mag komen.

Windows 2000 ondersteunt ook WDM (afkorting voor Windows Driver Model). Dit zorgt voor een grote hoeveelheid aan standaardstuurprogramma’s. Omdat WDM al werd gebruikt door Windows 98, kondenhardwareleveranciers met één enkel stuurprogramma zowel Windows 98 als 2000 ondersteunen.

Zoals in Windows NT maakt Windows 2000 standaard gebruik van het NTFS-bestandsysteem, waarvan een recentere versie geïnstalleerd is.

Active Directory (ADS) is een hiërarchische beheerstructuur, waardoor grote aantallen systemen centraal en goed beveiligd beheerd kunnen worden. De directory is te benaderen met het LDAP-protocol. ADS is een uitbreiding van het domeinmodel van Windows NT.

De huidige opvolger van Windows 95/98 is Windows Millennium Edition (of “Windows ME” in het kort). Windows ME loopt nog steeds op de top van MS-DOS, net als Windows 1.x / 2.x / 3.x / 95/98 en is gedeeltelijk 16-bit. Hierdoor kan de ruimste compatibiliteit met oudere applicaties. In het algemeen is dit wat de gemiddelde consument echt wil. Bedrijven kunnen echter onkruid uit oudere applicaties en kiezen vaak NT 4/2000 voor de extra veiligheid en stabiliteit.


Windows 2000 opstarten.


Net als de vorige versies van Windows NT moet u aan te melden. Dit is omdat in tegenstelling tot Windows 9x / ME gebruikt het een bepaalde hoeveelheid van de veiligheid voor de gebruikers te houden van het veranderen van het systeem bestanden en instellingen. Er is een optie in het configuratiescherm van Windows om automatisch aanmelden in een bepaalde gebruiker, evenals het maken van de ctrl-alt-delete voor het logboek op een optionele.


De Internet Explorer “geïntegreerd” desktop is eindelijk permanent gelast op Windows NT.


Windows 2000 heeft een aantal nieuwe speciale effecten. Menu’s fade-in en de muiscursor heeft een schaduw (beide zijn optioneel).

5 jaar na Windows 95 deze functie geïntroduceerd, W2K voegt een apparaat manager van Windows NT. Hierdoor kunt u in- / apparaten uit te schakelen, resource-instellingen en updaten drivers aan te passen voor elk apparaat in het systeem.


Een belangrijke verandering in W2K is de manier waarop de administratieve nutsbedrijven te bedienen. Basic user management wordt nu gedaan door de “Gebruikers en wachtwoorden” control panel applet.


Geavanceerde user management en andere functies kunnen worden gedaan met behulp van de Management Console. De oude NT 4 Server gereedschappen (beschikbaar op de NT 4 CD) lijken nog steeds werken op Windows 2000 als je echt wilt om ze te gebruiken.

Als ik vragen mag, wat W2K doen met een Telnet-server? Proberen ze doen alsof ze zijn Linux of iets? Dit ding is een grap! Het grappigste ding is dat standaard gebruikt het NTLM wachtwoordverificatie dat alleen werkt met de W2K telnet client. Ze slaagden erin om uit te sluiten alle niet MS webbrowsers en nu zijn ze na telnet klanten?


Eh? Toen ik probeerde om actieve desktop activeren dit is wat ik heb. Error 404 desktop niet gevonden? Had ik niet iets als dit in mijn grappen sectie? Ik heb gevraagd voor de jaren, maar ik heb nooit een afdoende verklaring waarom iemand een webpagina op hun bureaublad zou willen gekregen.


De 2000 startmenu van Windows (Merk op dat MS office is nog geen onderdeel van de OS, het gebeurde gewoon op deze machine worden geïnstalleerd).
De taakbalk eigenschappen maken het mogelijk het verbergen van de favorieten en afmelden opties (hier verborgen), evenals het in- en uitschakelen scrollen voor grote menu’s.

Ik heb niet de kans krijgen om de verteller proberen omdat W2K de geluidskaart niet herkende in deze machine, maar het wordt tijd dat ze toegevoegd spraak software. Mijn TI-99 / 4a kan dat doen!


Dit is ook in Windows ME, hoewel ik niet knoeien met WinME genoeg om screen shots te krijgen. Het verbergt’s items en groepen die niet zijn benaderd in een tijdje. U moet vervolgens op een pijl naar beneden op de bodem van het menu om ze te bekijken. Ik weet niet of ik hou van deze functie veel, en het moet niet erg intuïtief zijn als MS moest een ballon hulp op het te zetten. (Deze ballon hulp dingen niet werken als het MacOS degenen. Deze lijken op te duiken maar wanneer ze het gevoel wilt en slechts voor een paar dingen)


Gewoon een opmerking, het lijkt me een beetje te makkelijk om items uit het startmenu te slepen te zijn en er is geen direct de hand liggende manier om ze terug te zetten.


Een kleine bonus Afbeelding van MS-Office XP draait op W2K. Ik wilde alleen maar om te laten zien hoe de menu’s niet gedragen als native menu’s (zie het NT 3.51 screen shots voor een foto van de MS-Office 97 doet precies hetzelfde). Let ook op het paneel aan de kant die zich gedraagt ​​als een webpagina. Niet zeker dat ik ben gek, maar het slaat de hel uit van het hebben van een paperclip dansen rond.


Afsluiten van Windows 2000.

Voordat u de Windows 2000 Professional besturingssysteem installeert, zorg ervoor dat uw computer aan de volgende minimale systeemvereisten:

  • 133 MHz of meer Pentium microprocessor (of gelijkwaardig). Windows 2000 Professional ondersteunt maximaal twee processors op een enkele computer.
  • 64 megabytes (MB) RAM-geheugen aanbevolen minimum. 32 MB RAM is het minimum ondersteund. 4 gigabyte (GB) RAM-geheugen is het maximum.
  • Een 2 GB harde schijf die 650 MB vrije ruimte heeft. Als u de installatie via een netwerk, is meer vrije ruimte op de harde schijf vereist.
  • VGA of hogere resolutie monitor.
  • Keyboard.
  • Muis of compatibel aanwijsapparaat (optioneel).

Voor CD-ROM-installatie:

  • CD of DVD-station
  • High-density 3,5-inch disk drive, tenzij uw cd-drive ondersteunt Setup te starten vanaf een cd

Voor netwerkinstallatie:

  • Windows 2000-compatibele netwerkadapter en de bijbehorende kabel (Zie de Hardware Compatibility List (Hcl.txt) in de map Support op de Windows 2000 Professional-cd)
  • De toegang tot het netwerk te delen dat de Setup-bestanden bevat

Plaats een reactie