Windows 7

Er zijn in totaal zes versies van Windows 7, echter Microsoft legt hierbij de nadruk op twee versies, de Home Premium versie voor de thuisgebruiker en de Professional versie voor de zakelijke gebruiker en enthousiastelingen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met Windows XP, met de Windows XP Home versie en de Windows XP Professional versie.

Windows 7 is het recentste besturingssysteem van Microsoft en zag het levenslicht in 2009. Windows 7 heeft heel wat weg van Windows Vista, maar werd heel goed ontvangen. Enkele redenen daarvoor is de gezakte prijs, betere ondersteuning, en gebruiksvriendelijkheid. Windows 7 is op dit moment Windows XP aan het inhalen op het vlak van beste besturingssysteem. Windows 7 is erg geliefd, en zelfs vele Mac-gebruikers hebben de overstap naar Windows 7 gemaakt. Er zijn weer heel wat nieuwe programma’s en functies, zoals doorzichtige vensters. Windows 7 is ook gemaakt voor apparaten met een touchscreen, waardoor tablets en touchscreen laptops erg prettig werken op Windows 7. De stabiliteit is enorm verbeterd, en het systeem start veel sneller op dan één van de voorgangers. Net zoals de twee vorige Windows versies is Windows 7 verkrijgbaar in verschillende pakketten, waarvan “Home Premium”, “Professional” en “Ultimate” de bekendste zijn. Windows 7 is absoluut één van de vele pareltjes van Microsoft.

Windows 7 – Systeemeisen

Hieronder zie je de minimale systeemeisen voor Windows 7 die vrijwel gelijk zijn aan de systeemeisen voor Windows Vista Home Premium. Microsoft hanteert geen aparte systeemeisen per versie van Windows 7 dus de onderstaande systeemeisen zijn van toepassing op alle versies van het besturingsysteem.

  • Processor: 1 GHz 32-bit / 64-bit processor
  • Werkgeheugen: 1 GB, 32-bit / 2 GB, 64-bit
  • Harde schijf: 16 GB vrije ruimte, 32-bit / 20 GB, 64 bit
  • Grafische kaart: DirectX 9-gecertificeerde grafische kaart met 128 MB geheugen.
  • DVD speler
  • Internetverbinding voor eventuele updates
  • Geluidskaart voor het afspelen van audio
  • Voor het gebruik van de HomeGroup functie zijn ook andere PC’s vereist met Windows 7.

52f289b5c71f726874a4ca10f2637ba9d2luZG93

Versies

Er bestaan dus nog een aantal andere versies van Windows 7. Als eerste is dit de Starter versie die alleen verkocht wordt bij nieuwe pc’s. Deze Windows 7 Starter heeft diverse beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de bureaubladachtergrond te wijzigen of de geluiden aan te passen. Aanvankelijk was er ook het limiet dat er maximaal drie programma’s geopend konden worden. Deze beperking werd later weer verwijderd. Daarnaast is er een Home Basic versie alleen voor opkomende markten en een Enterprise versie voor bedrijven met een software-abonnement bij Microsoft.

Hieronder een klein overzicht van het verschil tussen de verschillende versies van Windows 7: Starter, Home Premium, Professional en de Ultimate versie met de bijbehorende prijzen. De Home Basic versie is in onderstaand overzicht niet opgenomen omdat deze officieel niet in Nederland is uitgebracht. Wat betreft de beperkingen van de Home Basic versie zijn deze bijna gelijk aan de Starter versie.

Europese versie
In Europa zou Microsoft aanvankelijk alternatieve versies van Windows 7 op de markt brengen, de zogenaamde E versies waarin browser Internet Explorer 8 geheel niet in aanwezig zou zijn. Uiteindelijk is besloten dat deze versies niet uit zullen komen in Europa, echter wijkt windows 7 in Europa wel op 1 punt af vergeleken met de rest van de wereld. Deze Europese edities zijn voorzien van een browserkeuze die binnen wordt gehaald via Windows Update en alleen in beeld komt als Internet Explorer de standaard browser is.

Met het vervallen van de “E” versies is voor gebruikers van Vista een probleem opgelost. Zij moesten anders een volledig nieuwe installatie uitvoeren om te upgraden naar Windows 7, het was niet mogelijk om Vista te upgraden naar een “E” versie. Wel zijn er een zogenoemde Windows 7 N versies waarin Windows Media Player standaard niet in is opgenomen. Eerder kwamen er ook al N versies uit van Windows XP en Windows Vista, echter deze werden nauwelijks verkocht.

Vervallen onderdelen

In Windows 7 zijn een aantal standaard onderdelen komen te vervallen waarvan een korte opsomming. Als eerste is Windows Sidebar, de extra taakbalk in Windows Vista komen te vervallen en staan de gadgets hier nu los van. In voorgaande Windows versies was er altijd een standaard mailprogramma aanwezig met Outlook Express en Windows Mail in Windows Vista, in Windows 7 is er geen mailprogramma meer aanwezig. Naast deze programma’s zijn ook Windows Movie Maker, Windows Live Messenger, Windows Meeting Space, Windows Fotogalerie, Windows Agenda en Windows Contactpersonen evenals de contactpersonen gadget niet meer aanwezig. Dit geld ook voor het spel InkBall.

Als je een gebruiker was van Vista Ultimate dan had je hier de beschikking over zogenaamde Extras, aanvullingen die speciaal voor deze versie van Vista werden uitgegeven door Microsoft. Ook deze Extras zijn komen te vervallen met Windows 7.

Het klassieke Menu Start dat in Windows Vista nog ingeschakeld kon worden is eveneens komen te vervallen evenals de screensavers: Noorderlicht, Windows Energie en Windows Logo. De overige screensavers zijn nog wel aanwezig. Wat betreft ouderlijk toezicht zijn de webfilter en het onderdeel activiteitenrapportage komen te vervallen.