Windows XP

Windows XP is een desktopversie van het besturingssysteem Windows, gemaakt door Microsoft. Windows XP is gebaseerd op de Windows NT-kernel en wordt intern nog steeds Windows NT 5.1 genoemd. Het besturingssysteem werd geïntroduceerd op 25 oktober 2001. Er zijn twee varianten op de markt gebracht: Home Edition enProfessional. Windows XP werd sinds 30 januari 2007 opgevolgd door Windows Vista.

In januari 2013 is Windows XP met een marktaandeel voor desktopcomputers van 34,67 procent volgens Net Applications het tweede meest gebruikte besturingssysteem na Windows 7.[1] Volgens Statcounter wordt Windows XP op 24,29% van de computers gebruikt.[2] In haar bloeitijd werd Windows XP gebruikt door ongeveer 78% van de computergebruikers.

De ondersteuningsperiode van Windows XP werd door Microsoft verlengd tot 8 april 2014. Voor Windows XP Embedded is ondersteuning langer beschikbaar, tot 12 januari 2016 kunnen klanten nog updates ontvangen.

Kenmerken van de versies en verschillen met Windows NT

Windows XP Home Edition is gericht op thuisgebruikers, wat nog niet eerder voorkwam bij Windows NT-versies. Vorige versies van Windows NT werden namelijk vooral bedrijfsmatig gebruikt. De ‘Home’-editie is goedkoper en biedt minder functies dan de Professional editie. XP Home kan, hoewel een doorontwikkeling van Windows 2000, worden gezien als de opvolger van Windows ME.

Windows XP Professional is bedoeld voor bedrijven, en heeft daarom ook meer bedrijfsgerichte functies, zoals betere netwerkondersteuning, bestandsbeveiliging en ondersteuning voor twee processors. Ook maakt Internet Information Services (IIS), waarmee onder andere websites gehost kunnen worden, alleen deel uit van Windows XP Professional.

De servereditie van XP kwam pas uit in 2003 en draagt daarom de naam Windows Server 2003.

Windows XP is volledig gebaseerd op Windows NT, voornamelijk op Windows 2000. Een belangrijk verschil tussen Windows 2000 en XP is de nieuwe vormgeving: de traditionele rechthoekige vensters zijn verdwenen (al kan nog teruggegaan worden naar de oude lay-out) en in plaats daarvan is er een ‘speelsere’ vormgeving, die voor de gebruiker aantrekkelijker zou moeten zijn. Ook zijn er meer functies op het gebied van multimedia (zoals het programma Windows Movie Maker), is schakelen tussen meerdere gebruikers eenvoudiger en is het mogelijk om het systeem te laten overnemen door een vriend of kennis in geval van nood.

Stabiliteit en veiligheid

Een andere belangrijke verbetering is volgens Microsoft de verhoogde stabiliteit van het systeem: computers met Windows XP zouden minder snel crashen in vergelijking met oudere versies, zoals Windows ME en in mindere mate met Windows 98.

In augustus 2004 bracht Microsoft Service Pack 2 uit, waarin onder meer het nieuwe Beveiligingscentrum geïntroduceerd werd. Vanuit het Beveiligingscentrum kunnen gebruikers alle beveiligingsinstellingen (zoals de ingebouwde firewall) vanuit één plaats regelen. Bij SP2 werd Windows Firewall standaard aangezet, dit in tegenstelling van de originele versie van XP en XP SP1. Destijds heette de firewall van XP nog: “Internet Connection Firewall”. Ook werden veel bugs en andere problemen verholpen.

Een van de problemen die Service Pack 2 aanpakte was bijvoorbeeld de onveilige communicatie over een netwerk. Windows XP is in tegenstelling tot Windows 2000 namelijk erg ‘open’ voor communicatie over het netwerk. Bovendien werd Internet Explorer aangepakt, waardoor het voor malafide websites lastiger is om virussen en spyware te installeren. Daarnaast was er ook tot Service Pack 2 geen beveiliging tegen de zogenaamde buffer overrun-bugs. In tegenstelling tot Windows 98 Second Edition, dat als compleet nieuw besturingssysteem werd verkocht, kon men Service Pack 2 kosteloos downloaden.

Ook Service Pack 3 is inmiddels uitgebracht. SP3 bevatte geen ingrijpende wijzigingen in Windows XP. Het was slechts een pakket vol updates en een paar extra toevoegingen aan het systeem. In totaal bevat dit Service Pack 1174 reparaties.

De Nederlandse versie is, net als SP1 en SP2, gratis te verkrijgen via Windows Update.

inimumsysteemvereisten:

  • Processor: 233 MHz
  • RAM-geheugen: 64 MB
  • Grafische kaart: SVGA (800 x 600 pixels)
  • Harde schijf: 1,5 GB
  • Optische stations: cd- of dvd-station
  • Invoerapparaten: Toetsenbord en compatibel aanwijsapparaat.

Aanbevolen systeemvereisten:

  • Processor: 300 MHz
  • RAM-geheugen: 128 MB
  • Grafische kaart: SVGA (800 x 600 pixels) of hoger
  • Harde schijf: 1,5 GB of meer
  • Optische stations: cd- of dvd-station
  • Invoerapparaten: Toetsenbord en compatibel aanwijsapparaat.
  • Overige apparaten: Geluidskaart en luidsprekers of hoofdtelefoon.

Hierboven staan de officiële systeemvereisten die tijdens de introductie van Windows XP in 2001 bekendgemaakt werden.[3] In de praktijk blijkt dat Windows XP met SP3 en alle updates die daar na kwamen pas echt goed presteert als er minimaal 1 GB geheugen aanwezig is. Met 512 MB werkt het systeem ook, maar wel iets trager. Vooral wanneer Automatic Updates op de achtergrond actief is treedt een merkbaar snelheidsverlies op.

Service Pack 2 heeft 1,8 GB extra schijfruimte nodig tijdens de installatie.

Een oude installatie-cd-rom van Windows XP is niet meer te gebruiken op nieuwe computers, omdat die cd-rom niet geschikt is voor onder andere PCI Express. Een installatie-cd-rom met Service Pack 2 kan daar wel mee omgaan. Het is mogelijk om zo’n oude cd-rom met speciale programma’s om te zetten naar een installatie-cd-rom met Service Pack 2. Dat wordt ‘slipstreaming’ genoemd.

Met Windows XP (“XP” verluidt staat voor “Experience”) Microsoft heeft de Windows UI gegeven nog een makeover.

De voornaamste verschillen tussen Windows XP (AKA Windows NT 5.1) en Windows 2000 (Windows NT 5.0) zijn een glanzende nieuwe blauw thema en zelfs nog meer webbyness.

Windows XP markeert het einde van de DOS-gebaseerde Windows als er geen bijgewerkt versie van de DOS gebaseerde Windows uitgebracht sinds Windows ME. Windows XP is nu de enige desktop OS geproduceerd door MS en wordt geleverd in zowel de “home” en “professionele” smaken.

De volgende afbeeldingen zijn in PNG-formaat. Vanwege de kleurovergangen gebruikt de beelden op uw scherm kan soort vlekkerig uitzien in plaatsen tenzij uw video is ingesteld op 24 of 32 bits kleuren. Klik op het plaatje voor de grote versie.


Het inloggen gebeurt nu door middel van deze mooie scherm. De klassieke login scherm kan worden bereikt door op ctrl-alt-delete.


Microsoft vereist dat gebruikers van Windows XP op “activeren” hun exemplaar van Windows door te bellen naar Microsoft. Je hebt twee opties. U kunt activeren via het internet wanneer u toegang hebt, of u kunt een Microsoft-medewerker van de klantenservice bellen en geef ze deze enorme (50 tekens) installatie ID-nummer en ze geven u een ander echt lang een terug die je in moet typen als een bevestiging ID .

In het geval uw computer hardware veranderingen (als je het upgraden of een component toe te voegen) Windows XP kan verlangen dat u re-activeren met Microsoft.

Je had beter hoop dat je ergens in de buurt van een telefoon wanneer u dit monster te installeren. Als u geen toegang tot internet hebben hoop dat je niet dyslectisch en zijn een goede typiste. Je had beter hopen Linux of de DOJ niet heeft gezet Microsoft uit van het bedrijfsleven, want met niemand “activeren” dit product voor u, u zal worden tot de kreek.

Ik voorspel dat 5 jaar of zo vanaf nu Microsoft zal weigeren te “activeren” Windows XP niet meer. De reden? Er zal een nieuwe versie van Windows door toen dat Microsoft alles om u te kopen zal doen. Moeten opnieuw belasting die oude computer die gecrasht? Vergeet het maar, verwachten vork uit meer geld voor de nieuwste Windows die waarschijnlijk zal vereisen dat u een snellere computer toch te kopen.


En als je niet “activeren” met Microsoft binnen de opgegeven tijd, zal u een bericht als dit krijgen.

Windows zal niet toestaan ​​dat je om in te loggen. Klik op “yes” zal de activering programma uit te voeren, en dat is alles wat je kan doen.

Gelukkig zijn er al een aantal scheuren die er zijn om rond dit BS te krijgen. Er lijkt ook een speciale alleen zakelijke versie van Windows XP die komt “pre-geactiveerd” te zijn.

Deze activering regeling is niet in geslaagd op het stoppen van piraterij. In het beste geval heeft verhinderd dat er een paar Lamers installeren zonder vergunning kopieën. Het is alleen in geslaagd te voorkomen dat een aantal geautoriseerde gebruikers van de installatie / re-installeren van hun gelicentieerde kopieën en andere vervelende klanten.

Waarom heeft de wereld zetten met deze rommel?


Als je eenmaal hebt “geactiveerd” Windows met Microsoft (of geïnstalleerd een barst) kunt u blijven Windows normaal gebruiken.

Dit is het standaard scherm ziet u wanneer u eerst in te loggen Windows XP.

De nieuwe start menu geeft de gebruiker de naam van degene die is ingelogd, pictogrammen voor de meest recent gebruikte apps en pictogrammen voor de verschillende mappen gebruiker.


Op de top van de nieuwe Start-menu toont pictogrammen voor de standaard web browser en e-mail client. Ja, de
standaard webbrowser. Als u Netscape Communicator, bijvoorbeeld het installeren, en laat het de standaard browser zijn, zal de pictogrammen veranderen om Netscape’s. Natuurlijk, ik denk dat er genoeg dingen om te klikken op (IE pictogrammen en misc. Shell browser verwijzingen) dat alleen zal lanceren IE.

De bovenstaande schermafdruk toont een voorbeeld Start menu met Mozilla als de standaard webbrowser.


In Windows XP heeft Microsoft het bestand browsen mooier met grote iconen en miniatuurweergaven gemaakt.


De belangrijkste bedieningspaneel is gewijzigd naar een webpagina, hoewel het grootste deel van het bedieningspaneel applets worden nog tabbladen dialoogvensters. Sommige van de applets, zoals de user management control panel zijn veranderd in een webby interface.

Op 800 * 600 schermresolutie (maar niet op hogere resoluties) de Explorer-vensters maximaliseert automatisch tot het nemen van het hele scherm. Uit de manier waarop Microsoft gaat misschien moeten ze de naam “Windows” naar “Pagina’s” te veranderen.


Ik denk dat ik nodig om Active Pooper Scooper downloaden om schoon te maken deze puinhoop. Met behulp van een van de zoekopties opent dit venster en zonder adequaat verklaarde reden geeft een geanimeerde karakter.

Rover 2002: Windows XP Rover 1995: Microsoft BOB

Voor degenen onder u die niet bekend zijn met dit beestje, dit is Rover Retriever die in 1995 was de ster van de legendarische flop van een software product bekend als “Microsoft BOB”.

Hier is nog een ander voorbeeld van Microsoft misbruik maken van hun OS Monopoly. Met geen voor de hand liggende manier om permanent te ontdoen van dit bericht, het impliceert dat je je moet aanmelden voor MS Passport of anders zult u niet in staat zijn om iets te doen.


Interessant, zal Windows XP niet toe dat de gebruiker een resolutie lager is ingesteld dan 800 * 600. Het is te slecht het maakt niet de gebruiker een refresh rate hoger dan 60 Hz te selecteren (voor mij een 60Hz scherm is als kijken in een stroboscoop, en dit kan ernstige vermoeidheid van de ogen veroorzaken, zelfs als uw ogen zijn niet gevoelig genoeg om het zien!).

Ook interessant is, is er niet langer een tab voor Active Desktop (de instellingen zijn nu elders verborgen). Het lijkt ook andere verwijzingen en terminologie in verband met Active Desktop is gewijzigd of verwijderd, hoewel Active Desktop is er nog steeds.

De Remote Desktop Connection applicatie is een nieuwe toevoeging aan de Windows-software bundel. De client-applicatie (zie hierboven) kan worden gedownload voor een eerdere versie van Windows. De server applicatie is echter een kreupele versie van Windows Terminal Server, dat is een alleen voor Windows NT-toepassing, die wordt gebundeld met Windows XP.

Terminal services heeft een lichte voorsprong op de concurrentie, want het is aangesloten op low-level ramen tekenen API’s. Dit maakt het een beetje sneller en geeft het iets betrouwbaarder herschilderen.

Maar voor diegenen die geïnteresseerd zijn in dergelijke dingen die ik raden het controleren van VNC plaats. VNC is beschikbaar voor alle versies van Windows en vele andere platforms ook.


Ik vind deze nieuwe functie te ingewikkeld. Windows XP kunt u het pictogram voor de afzonderlijke mappen (Maar niet bestanden) veranderen.

Het ingewikkelde deel hiervan is dat er een “icoon” en “verkleinde” worden behandeld als twee verschillende dingen, hoewel ze dienen hetzelfde doel. Geselecteerde map iconen rond kan worden omgezet in miniaturen, maar niet de andere kant op, zodat u kan nodig zijn om twee grafische voor uw map te selecteren. Het gaat zelfs zo ver als het aanbieden van de map sjablonen kunt u kiezen uit.

En om deze functie totaal nutteloos te maken, de standaard selectie van pictogrammen heeft weinig fatsoenlijke mappictogrammen te gebruiken.

Zoals gewoonlijk moet je zoeken naar een pictogram of miniatuur. In MacOS je hoeft niet aan een van deze te doen. Het enige wat je hoeft te doen is een kopie van een grafische (elke vorm) naar het klembord, selecteert u “get info” voor het bestand en plak de grafische over het pictogram.


Waarschijnlijk is de meest populaire functie in Windows XP is de nieuwe mogelijkheid om “thema” het venster management en controles.

Het standaard Windows XP-thema (dat is de “Bozo de clown” thema door een aantal mensen genoemd) vervangt de eerder industrie standaard 3-d verschijning met een vlakke verschijning die meer is gericht op webpagina’s.

Helaas is de enige thema’s die zijn opgenomen zijn de “Windows XP” en “Classic” (zonder thema) thema. Omdat deze zijn getekend met graphics ze geen systeem kleuren respecteren en moet plaats variaties op het thema te gebruiken.

De Windows XP-thema bevat alleen blauw, olijf groen, en zilver kleurvariaties. U houdt van rood? Vergeet het. Je kon uit de thema’s te zetten en gebruik van het systeem kleuren (nu onder de “Advanced” knop hierboven afgebeeld), maar de mooie thema was waarschijnlijk wat je hebt gekocht Windows XP voor was het niet?

Nou, de thematisering mogelijkheid maakt het makkelijker voor MS om voor de kentering in de toekomst, zodat de consument zal gaan “ohhh” en “ahhh” op hetzelfde oude ding denken het is iets anders.


Ik ontdekte dat niet alle toepassingen automatisch de nieuwe thema-knoppen en regelaars. Windows en Office al een aantal inconsistente aangepaste variaties van standaard controles en dit voegt zelfs nog meer inconsistentie aan het Windows-uiterlijk.

Een van de meest vervelende problemen met Windows NT is dat gebruikers standaard geen toestemming om hun set hebben
klokken. De volgende meest vervelende is dat gebruikers niet kunnen achterhalen hoe het toch in te stellen. Dit gebouwd in de tijd synchronizer kan helpen dit probleem op te lossen.

Een ding dat me verbaasd voor een lange tijd: In de oorspronkelijke versie van Windows 95 kon je op de kaart van
de wereld om de tijdzone in te stellen. Het werkt niet op Windows 95 OSR2, NT 4 of later. Lijkt het was een gekke
grensgeschil dat MS veroorzaakt om gewoon te geven over deze functie.


Hier is de media player toepassing met zijn XPish thema. Zoals zo veel media-spelers vandaag de dag heeft het opnieuw uitvinden eigen UI controls.


Crashen is anders behandeld. Het kan een crash rapport terug te sturen naar Microsoft. Ergens Ik betwijfel of ze zijn echt excuses voor het ongemak.


Niet te geloven. Microsoft eindelijk IE in de Add / Remove Programs. Echter het enige wat het verwijdert een paar snelkoppelingen. IE wordt niet verwijderd en kan nog steeds worden uitgevoerd, gaten in de beveiliging en alles.

Na het inschakelen van de klassieke thema, het uitschakelen van web uitzicht, het inschakelen van de lettertypen van Tahoma naar het gemakkelijker leesbaar MS-Sans Serif en het gebruik van throbboff, Windows is weer bijna bruikbaar.

Afsluiten van Windows XP. Een interessante functie (hier niet afgebeeld) is dat Windows XP mogelijk maakt “switching gebruikers” in het logboek buiten het scherm. Alle programma’s je hebt running blijven lopen, maar je zult ze niet zien en een andere gebruiker kan inloggen.

Plaats een reactie