Windows 98

Windows 98 (versie 4.10.1998, codenaam Memphis) is een besturingssysteem van Microsoft voor microcomputers. De basis van Windows 98 is MS-DOS 7.1, dat in die tijd de meest uitgebreide versie van MS-DOS was.

Windows 98 werd ontwikkeld onder de codenaam Memphis, en werd op 25 juni 1998 uitgebracht. Windows 98 is een geactualiseerde versie van Windows 95; degrafische gebruikersomgeving lijkt dan ook op die van die versie. Windows 98 heeft een geïntegreerde AGP-ondersteuning en functionele USB-drivers. Ook bevat het ondersteuning voor het gebruik van meerdere beeldschermen en WebTV. Internet Explorer is ook geïntegreerd in de code van Windows, evenals Active Desktop.

Second Edition

Op 10 juni 1999 werd een verbeterde versie uitgebracht: Windows 98 SE (versie 4.10.2222), waarbij de letters SE staan voor Second Edition. Deze versie heeft dezelfde functies als het origineel, er zijn veel fouten verwijderd (bugfixes) en Internet Explorer 4 is vervangen door Internet Explorer 5. Ook Netmeeting 3 is toegevoegd, plus ondersteuning voor dvd-rom. Deze versie werd niet als gratis update verspreid maar als nieuw product verkocht.

Einde

Windows 98 SE werd opgevolgd door Windows ME, de laatste op MS-DOS gebaseerde versie van Windows. Nadat Windows ME en 2000 waren uitgebracht werden deze in 2001 samengevoegd tot een nieuw besturingssysteem: Windows XP (intern: Windows NT 5.1). Deze was net zo stabiel en veilig als Windows 2000 en had tevens de multimediamogelijkheden van Windows ME, zoals Windows Movie Maker.

Op 1 april 2000 stopte Microsoft met de productie van Windows 98-cd’s voor computerfabrikanten, waardoor deze het besturingssysteem niet meer op nieuwe systemen konden installeren. In november 2003 kwam Microsoft met een patch-cd; door de grootte en de hoeveelheid beschikbare updates en patches was het updaten van het besturingssysteem via internet bijna onmogelijk. Een maand later werd de distributie beëindigd. In januari 2004 besloot Microsoft te stoppen met de ondersteuning: er zouden geen updates en patches meer uitgebracht worden. Vanwege het nog grote aantal gebruikers van het besturingssysteem werd de deadline opgeschoven naar 30 juni 2006. Op 11 juli 2006 werd de ondersteuning definitief stopgezet, gebruikers met problemen werd aangeraden te upgraden naar Windows 2000, Windows XP of Windows Vista. In februari 2010 is het marktaandeel voor desktopcomputers van Windows 98 nog rond de 0,08 procent.

De algehele venster beheer in Windows 98 blijft ongeveer hetzelfde als Windows 95. Titel bars hebben nu verloop kleuren, bewegen van de muis over venster knop brengt een “Help Tip”, en het bewegen van de muis over een item in een menu bar trekt een 3d knop grens rond het item. De belangrijkste verandering in Windows 98 is de shell. Wanneer Windows 98 wordt gestart, lanceert de “verbeterde” Windows Verkenner, die is geïntegreerd met Microsoft’s Internet Explorer artikel. Dit gebeurt ten “voordele van de gebruiker”. Wat het werkelijk doet is het toevoegen van onnodige rommel om het display en vertraagt ​​het systeem. Het biedt ook een excuus voor Microsoft te blijven bundelen IE met Windows.


Wat misschien niet zo duidelijk zijn is de “Active Desktop” wat dit doet is laat ActiveX-besturingselementen naar rechts op het bureaublad van Windows weer te geven. Op een verse installatie, de enige ActiveX control geconfigureerd voor dit het kanaal bar Internet Explorer, die reclame en koppelingen plaatst om meer reclame op de gebruikers bureaublad.

In Windows 98, heeft de oude Windows Help is vervangen door “Hyper Help” dat is een onderdeel van Microsoft Internet Explorer. Blijkbaar, het uitvoeren van een eenvoudige berekening vereist IE 4.


Na ten minste 13 jaar van ontwikkeling, Windows Notepad is nog steeds niet in staat om te werken met elk tekstbestand groter dan ongeveer 60K bytes.


Windows 3.0 introduceerde de mogelijkheid om een ​​foto op de achtergrond van de desktop zetten. Windows 98 introduceert de mogelijkheid om een ​​live webpagina op de achtergrond zetten. Hyper links zijn aanklikbaar en afbeeldingen kan animeren.In principe is er een IE-venster open, maar naar de achtergrond. Ik heb slechts één vraag … waarom?


Het beste deel van Windows 98 🙂


Een Grap. Windows 98 Windows 1.01 en de schelpen uit alle eerdere versies van Windows (behalve voor Windows 95, omdat Bill Gates niet zal toelaten).

De volgende lijst beschrijft de minimale hardwarevereisten voor Windows 98:

  • Een personal computer met een 486DX 66 megahertz (MHz) of sneller (Pentium centrale verwerkingseenheid aanbevolen).
  • 16 megabytes (MB) geheugen (24 MB aanbevolen).
  • Een typische upgrade van Windows 95 is ongeveer 195 MB vrije ruimte op de harde schijf, maar de ruimte op de harde schijf kan variëren van tussen de 120 MB en 295 MB, afhankelijk van de configuratie van uw computer en de opties die u wilt installeren.
  • Een volledige installatie van Windows 98 op een FAT16-station vereist 225 MB vrije ruimte op de harde schijf, maar kan variëren van tussen de 165 MB en 355 MB, afhankelijk van de configuratie van uw computer en dat de opties die u wilt installeren.
  • Een volledige installatie van Windows 98 op een FAT32-schijf vereist 175 MB vrije ruimte op de harde schijf, maar kan variëren van tussen de 140 MB en 255 MB, afhankelijk van de configuratie van uw computer en de opties die u wilt installeren.
  • Een 3,5-inch high-density diskettestation.
  • VGA of hogere resolutie (16-bits of 24-bits kleuren SVGA aanbevolen).

MSN, The Microsoft Network, Windows Messaging, of internettoegang vereisen een 14,4 bits per seconde (bps) modem (28,8 of sneller aanbevolen). Optionele onderdelen:

  • Netwerkadapter
  • DVD-ROM drive en decoder adapter
  • Geluidskaart en luidsprekers voor geluid
  • Scanner of digitale camera
  • Tweede beeldscherm en tweede video adapter
  • IEEE 1394 bus (Firewire)
  • Universal Serial Bus (USB) bus en HID hardware
  • ATI All-in-Wonder grafische kaart

Plaats een reactie